söndag 29 mars 2009

Stöd namninsamlingen inför G20 mötet i London!

Subject: Join me in fighting poverty!

Hi,

I've just signed the ONE Declaration committing myself to help fight the emergency of global AIDS and extreme poverty.

I'm asking you to make that commitment, too, by adding your voice.

I think your name belongs on that declaration, too. You can put it there by visiting:

http://www.one.org/declare/

ONE is a new effort by Americans to rally Americans - one by one. So far, over two million have signed the declaration in support of a historic pact for compassion and justice to help the poorest people of the world.

Together as ONE we can make a difference!

Thanks!

fredag 27 mars 2009

Solidariteten, vart tog den vägen?

Som vanligt tog Bloggen jag beundrar och respekterar, "Ett hjärta rött" upp ett livsviktigt politiskt ämne där jag hoppas att debatten aldrig ska tystna!
Även jag vill tipsa om artikeln i dagens DN insidan, som är skriven av Gert Svensson och sammanfattar idén och konsekvenserna av de nya sjukvårdsreglerna.


Här kommer ett utdrag från börja och slutet av artikeln, men läs hela på DN,s insida!


”Ett bra samhälle bygger på att de starka hjälper de svaga. Och kom ihåg - rollerna växlar. Den som är frisk och stark i dag kan bli sjuk och svag i morgon!” säger Jenny Fjell, läkaren som protesterar mot de nya sjukreglerna.



Vem bryr sig?
Solidaritet var en grundbult när Fattig-Sverige blev ett välfärdsland. På 70-talet engagerade sig många för fattiga och förtryckta i tredje världen. Numera står de privata lösningarna i centrum för den politiska debatten. Vad är solidaritet i dag?


Jenny Fjell blir arg varje gång hon hör nyliberala ekonomer beskriva de sjukskrivna som de ”tärande” i samhället.

– Hur kan de ta sig rätten att skuldbelägga människor som har haft oturen att bli sjuka? Förstår de inte att de själva kan hamna i samma situation?

När regeringen för ett år sedan lade fram sitt förslag om hårdare sjukregler blev hon så upprörd att hon drog i gång Resurs (Respekt för de sjukas och utsattas rätt i samhället), ett nätverk av engagerade läkare och sjukskrivna som liksom fackföreningsrörelsen ogillar de senaste årens politiska trend att betrakta de sjuka som en samhällsekonomisk belastning.
Men protesterna mot regeringens planer hjälpte inte. Den 5 juni i fjol fattade riksdagen beslut om de nya sjukreglerna.

– Det blev en sorgens nationaldag, säger Jenny Fjell. Viktiga trådar i välfärdssamhällets skyddsnät hade klippts av. Människor som var sjuka efter att ha arbetat och gjort rätt för sig i många år skulle förlora sin trygghet.

----------

En universitetslärare eller en konstruktör som blir allvarligt sjuk och behöver mer än ett halvår av lugn och ro för att bli frisk och komma tillbaka i sin yrkesroll kan alltså tvingas att söka ett jobb där hans eller hennes särskilda kunskap saknar betydelse – det är kapitalförstöring, anser Jenny Fjell.

– På lång sikt är det direkt korkat att införa regler som pressar de sjuka, säger hon, för det innebär att de inte kan återhämta sig lika snabbt. Och blir de utförsäkrade och förlorar sina jobb är risken stor att de förblir arbetslösa och aldrig kommer igen. De nya sjukreglerna tär på vårt främsta kapital – människorna.

Men regeringen hoppas att de nya reglerna ska leda till att människor rehabiliteras. Är det inte bra om så många som möjligt slipper vara sjukskrivna och kan börja jobba igen?

– Jo, givetvis är det bra om människor kan få stöd så att de kan återkomma till arbetslivet när hälsan tillåter det. Men sådant stöd har många sjuka verkligen saknat genom åren, och de nya reglerna pressar dem ännu mer. Det kan faktiskt vara direkt skadligt att arbeta om man lider av vissa sjukdomstillstånd.

När socialdemokraten Per Albin Hansson höll sitt berömda folkhemstal 1928 beskrev han det dåvarande klassamhället så här:

”Olikheterna äro stundom skriande, några bo i palats medan den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar.”


– Just denna ängslan såg jag hos de utförsäkrade patienterna i Spånga, säger Jenny Fjell. Och med den politiska ideologi som råder just nu är det ju helt okej att vissa har det bra medan andra har det sämre. Vi är snart tillbaka i ett samhälle där du får skylla dig själv om du blir sjuk.

Solidaritet mellan medborgarna gynnar både människorna och ekonomin, säger hon.

– Vi är inte antingen starka eller svaga – vi är både starka och svaga. Det är helt okej att betala skatt om jag får chansen att utbilda mig och kan känna mig trygg när jag blir sjuk eller råkar illa ut på annat sätt. De som just nu är friska och har ett jobb ska över skattsedeln hjälpa dem som råkar vara sjuka och utsatta. Om ett år kan rollerna vara ombytta!

Pengar som värdemätare

Idag hade jag ett trevligt besök av reportern Micha Arlt som intervjuade mig för radioprogrammet "Plånboken" för sveriges radio P1. Ska sändas onsdagen den 1 april. (inget aprilskämt) Vi pratade en hel timme med bandspelaren på om mitt liv som arbetslös och allt vad det inneburit. Ska redigeras ner till 6 min.

Det mötet drog igång mina tankar ordentligt när hon hade gått... om mitt eget "värde" som person, alltså hur jag värderas av samhället som arbetssökande 58-åring, tidigare sjukskriven (nu "frisk" enl. FK) men ff med sviter från en utmattningsdepression och med ett utlandsklingande namn, dessutom!

Har sökt hundratals arbeten utan att ens komma till i en intervju-situation och
visserligen står det i mitt CV att jag arbetat på Posten i 24 år, men vad är det värt? Hur ska jag orka kämpa om jag inte ens får behålla mitt människovärde?

Jag ser mig som en person som bl.a har en massa erfarenhet, hög EQ och mycket kvar att ge, men om vi nu blir värderade utifrån inkomst och jag via nuvarande regering har blivit degraderad till att t o m behöva besvära socialtjänsten då och då för att få matpengar, vad gör det mig till?
Med tanke på de astronomiska löner och bonusar som dessa bolagsmänniskor (oftast män!) och chefs-personer håvar in.
Tänk ändå, så värdefulla de "höginkomsttagare" måste vara, som människor alltså!

torsdag 26 mars 2009

En dag som idag...

Vaknade tidigt (vid 8) i morse. Bestämde redan igår att jag skulle vara effektiv och storstäda och handla lite denna dag. Så skutt ur sängen snabbbesök i dusch och dator, kollade bl.a om jag fått in några pengar från aktivitetsgarantin konstaterade att det var 1 000:- minder än vanligt! Så "fint" tänkte jag, nu när det snart är påsk, jag ska på ett stort kalas och min hyra dessutom gick upp i mars så det ska betalas retroaktivt på denna också!

Ja ja,iväg och handla skulle jag i vilket fall...På med ytterkläder och nysulade stövlar. Då gick blixtlåset på ena stöveln! Hade kärvat lite på sistone, men nu hoppade den helt ur!!! Fram med gympadojer och iväg. Först kasta sopor och så genade jag i en slänt... Halt som f-n och där slog jag på ändan i värsta leran! Hade lera ända upp på ryggen, handskar väska, you name it!

Det var bara att gå hem igen... byta kläder och hittade ett par stövletter i garderoben. Nu började mitt tålamod ta slut, men jag tog med mig mina trasiga stövlar i en påse för att ta omvägen till skomakare Tommie! Han sa vad det skulle kosta att byta blixtlås på bägge stövlarna och det var mer än jag köpt dem för så det fick vara...

Suck, kämpade vidare mot mitt förortscentrum,någon timma senare än beräknat, men fnissade ff lite över hur galet det kan bli... Tog på mig mina solglasögon för att skydda mig mot den starka solen. Då var det bara ETT glas i dem!!!! Va f-n. Nu var det inte kul längre.

Väl inne i butiken insåg jag att jag dessutom att jag hade glömt min omsorgsfullt skrivna lapp om vad jag skulle handla, hemma vid klädbytet! Då var det inte långt till tårar!

Mötte en bekant på vägen hem som frågade hur det var och jag sa... ingetvidare...
:-/

Dagen är inte slut än. Jag har haft ut mattor och plädar och dukar på vädring...det gick bra... ska tvätta fönster snart... om jag orkar ... tappade liksom sugen och har ont överallt. What a f***ing day! Ghaaaa!!! Och alla nära och kära för långt bort för en kram...

onsdag 25 mars 2009

Skuld


Skuldens ansikte
så svår att upptäcka.
gör vad den kan
för att dölja sin läcka.
Konsekvensen blir
ändå alltid uppenbar.
Även om den skyldige
är nöjd
med sitt svar.


(c)Ilona L

tisdag 24 mars 2009

Ännu en dikt...

När han vände sig bort
Stilla ditt galet panikslagna jag.
Se, att den du sökte och famnade
finns kvar
i djupet av ditt inre!

Den du trodde dig möta
var en bild av din längtan.
Ett igenkännandets återspegling
av det egna självet.


(c)Ilona L

I ett tillstånd av lyrik





EPILOG
Så mojnar åter den rasande vinden.
Vikens upprörda vatten vilar igen.
i bedräglig vetskap att faran blåst över.
Men på ytan en krusning avslöjar den.

Förvirrad av vanmakt helt avklädd,
degraderad till; "Det är ingen idé".
I rädsla valde du bort det vi snuddat.
En misstro blev ditt skydds förnekelse.

Fick aldrig stå upp för ärligt uppsåt.
Fanns inte en dold agenda i det.
Ingen förklädnad i teatermasker,
eller flerskiktat Babusjka anlete.

Bara en ofrivilligt bubblande känsla.
Där glädjen i mötet avspeglade sig.
Trodde du var en själsvän för livet.
Kvar blev farhågans förödmjukelse.

(c)Ilona L

Astrid Lindgrens ALMA pris 2009

Juryns motivering:
Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans."
Lästest upp av ordförande Larry Lempert i en nyhetssändning i dag.


Jag tycker det var ett riktigt bra val att visa sitt stöd till dessa barn i deras svåra livsförhållanden! 5 miljoner... Tror Astrid applåderar i sin himmel!

torsdag 19 mars 2009

Till den Girige

Din självpåtagna uppblåsthet.
som bottnar i en feghet
att äta, men ha allting kvar
sen titta bort, förläget

När livet blir så givande
att suga och bli sugen
med byxorna långt nere
så står du där förljugen.



(Man får naturligtvis tolka min dikt som man vill, men den var riktad till alla pudelbenägna bolagschefer och liknande)

(c) Ilona L

Att krascha framför datorn!

http://psykbryt.com/index.php/2009/03/19/att-krascha-framfor-datorn-helt-i-linje-med-kbt/

Läs - Psykbrytsinlägg om AF rehab:

http://feedproxy.google.com/~r/Psykbryt/~3/bX0eTU_qtRc/

Fick en igenkännades grimas på mina läppar när jag läste inlägget på psykbryt! Jag är i en liknade situation. Har en stressrelaterad depression i botten. Har arbetat på en nu avsomnad arbetsplats (posten).

Är alltså sjuk, arbetslös och blev rekommenderad rehab AF för att lättare ta mig tillbaka på arbetsmarknaden!
Det har i själva verket visats sig vara en black om foten! Har inga a-kassedagar kvar, utförsäkrad från FK i årsskiftet och ska anses vara “frisk” och färdigbehandlad - enl.FK. På AF rehab säger de att jag måste försöka se mig som sjuk! Alltså i behov av extra stöd på en ev. arbetsplats! Det kan väl vara ok OM det ledde till ett riktigt jobb, men det har det inte gjort i mitt fall!

Allt jag vill är att komma ifrån dessa myndighetspersoner, ha ett arbete där jag kan komma till min rätt, med en lön jag kan leva på! Är det verkligen en utopi? Nu får jag “aktivitetsstöd” ett tag till… som är 65% av min tidigare lön! Arbetspsykologens funktion på AF rehab är inriktad på arbetsrelaterade frågor förstås och jag kanske skulle behöva samtalsterapi av annan art, för att orka fortsätta leva. Men det är bara förunnat folk med pengar!
Uppgivenhet är bara förnamnet på hur jag känner mig just nu. Samtidigt sjunker jag djupare och djupare ner i en total isolering.
Så nu är jag dessutom ett fall för socialtjänsten... efter 24 år på Posten...

Härifrån blir det spridda utlägg i denna frågan, då jag själv inte riktigt orkar formulera mig... vill jag förmedla andras liknande tankar. All energi går förnärvarande åt till att orka vara vid liv.
Så...
PÅ psykbryts sida finns mer att läsa om liknande förhållanden.Jag är ju inte ensam, vilket inte är en vidare tröst, snarare ett bevis på att vårt samhälle är SJUKT!

lördag 14 mars 2009

Poeter.se - Publicerar din poesi, dina dikter, noveller och lyrik

Lite reklam för min favorit sajt poeter där jag och många mig med mig har hittat hem!
Poeter.se - Publicerar din poesi, dina dikter, noveller och lyrik
Min cyber- diktbok "Bildspråk" råkar idag vara frontad på första sidan!



Svarta fåglar
Svarta fåglar flyger lågt idag
över huset där jag bor.
Kraxar om oväder av dödligt slag
och den spirande oron gror.

Fångar sitt byte med vassa klor
river loss några blodiga stycken,
pulserar ymnigt över tyll och flor.
Nu är det hög tid för sista drycken.

Nu vill jag resa min väg, gärna långt
dit där ingen i världen mig känner.
Bygga en hydda så varmt och trångt
lindrar sorgen som ihärdigt bränner.

Vill gömma min förtvivlade gråt
som beslöjar och förpestar mitt liv.
Få skriva en lockande lustfylld låt
i glädjen att ha arbetet som tidsfördriv.

Svarta fåglar flyger lågt idag
över huset där jag bor.
Kraxar om oväder av dödligt slag
och den spirande oron gror.

(c) Ilona L

fredag 13 mars 2009

Lagstadga för barns rätt att utvecklas med lust i trygghet!

Självklarheter, eller hur!
Gå in på
http://sites.google.com/site/barnuppropet/Home
och skriv på uppropet!

Missa inte Johan Cronemans krönika om Jan Björklund! i DN.se idag!

Johan Croneman: Jan Björklund börjar mer och mer likna en politikens Caligula. - DN.se

CITAT ur artikeln:
I onsdags skulle han samtala med pedagogikprofessor Mats Ekholm i SVT:s ”Gomorronsoffa”. Mats Ekholm har nyligen överlämnat ett rätt skarpt formulerat upprop till skolminister Jan Björklund, 8.000 pedagoger, lärare, rektorer, professorer och docenter protesterar mot regeringens nygamla skolpolitik, de lutar sig mot decenniers skolstudier som alla visar samma sak: enbart krav och kadaverdiciplin leder ingen vart i skolan.

Det var länge sedan man såg en så totalt ointresserad och arrogant politiker i tv. Jan Björklund hånade öppet kritikerna, felciterade medvetet uppropet, tillskrev professor Ekholm åsikter som han inte hade uttryckt (jag har själv läst uppropet, Jan Björklund blåljög ogenerat för tittarna).

torsdag 12 mars 2009

Kuriosa


Upptäckte att det fanns ett litet gulligt utedass på min vandringsled invid Tyresös sista båtsmanstorp i Ahlstorp! Känns tryggt!

onsdag 11 mars 2009

Be-lek!

Be mig beskriva behovet av beröring.
Jag befaller dig bejaka ditt berövade begär.

Beaktar besinnat ditt betydelsefulla beslut.
Berömmer ditt behagligt bejublade besked.

Begraver din befattning i begåvad begrundan.
Befriar dig bestämt, berörd av dess betydelse.

tisdag 10 mars 2009

nedladdnings Boktips

Vill genom en av mina favoritbloggar: Alliansfritt Sverige,(finns genväg till vänster här) rekommendera er att gå in där och ladda ner Fredik Reinfeldts bok "Det sovande folket". Den skrevs för 16 år sedan av en 28 årig man, om hans idéer om vårt land... Sverige.

"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras."

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

Dagens smile!

Läste DN;s kontaktannons sida, där man alltid kan få sig ett litet leende!

Den här är bra tycker jag (som den språkpolis jag är!)

Under rubriken RESESÄLLSKAP;

"Jag är en 30-årig, snäll och trevlig man som söker kvinnligt resesällskap till Grekland. Ålder obetydlig!"

Gulligt, tycker jag!

söndag 8 mars 2009

På Kvinnodagen!






Sinnligt, kvinnligt oövervinnerligt
latar jag mig denna speciella dag.
Hasar omkring i tofflor och morgonrock
undviker speglarna det gör jag...

Tidning i sängen, sträcker mig makligt,
stannar nog kvar här ännu ett bra tag.
Är extra kramig och snäll mot mig själv
på de Internationella Quinnornas dag.

torsdag 5 mars 2009

Tänk va...

I dagens papperstidning av DN läste jag en intressant artikel av Helena Gunnarsson. som jag här vill återge.

Svårt att uppfylla krav på terapi för deprimerade

Deprimerade ska behandlas med kognitiv beteendeterapi, kbt. Men bristen på terapeuter är så stor att vården inte på flera år kan leva upp till de nya riktlinjerna.


Det kommer att behövas ökade resurser, men också att högskolorna ser över sina utbildningsinriktningar, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, överläkare och psykiater som varit med att ta fram Socialstyrelsens nya riktlinjer.

Det är första gången som rekommendationer tas fram för patienter med ångest eller depression. Tidigare har patienterna i hög utsträckning medicinerats och ofta har en kombination av antidepressiva och terapi rekommenderats.Men nu säger alltså Socialstyrelsen tydligt att kbt-terapi är stt föredra, även datorbaserad behandling som visat sig vara effektiv.

-Det finns så tydliga evidens för att psykoterapi vid vissa tillstånd är minst lika effektivt som läkemedel. Terapin har också mindre biverkningar och har visat sig ha mer långvarig effekt, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind.
Bristen på kbt-kompetens är stor, inte minst i primärvården och enligt Socialstyrelsen kan det ta upp till fem år innan landstinget kan leva upp till de nationella riktlinjerna.Dessa är dock främst ett stöd betonar Risö Bergerlind..
- Men om det visar sig om ett par år att landstinget inte har lyssnat på Socialstyrelsen är det allvarligt.

Slut på citat

Så....nu har det tänkts till igen... terapi...vilka biverkningar kan det ha, tro?
Om fem år kanske det händer något... vilken tröst för de som är sjuka och behöver hjälp... nu ...idag...

Förfryst


Iskalla ögon
betraktar min eld.
Fingrar och knän
visar tydlig motvilja.

Frostiga tonfall
fördjupar min sorg.
Vem bryr sig -
nu är vi helt själva.


 Ilona L