onsdag 25 november 2009

På kurs

"Move your ass and your mind will follow"...
Så sa en skolläkare till min tonåriga systerdotter för något år sedan.

Det var ungefär kontentan av ett två-timmars seminarium jag var på idag med Nisse Simonsson.
Promenader, bra kosthållning och goda sovvanor är lösningen på all "illness" och psykosomatiska sjukdomstillstånd. Bort med alla antideppresiva mediciner, tyckte han!

"Varför är vi så olyckliga när vi har det så bra", var frågeställningen och även titeln på hans senaste bok.
Han sa många bra saker som vi behöver påminna oss om dagligen, som t ex att försöka tänka positivt.
Men jag kan också tycka att mycket av hans generaliseringar om manligt och kvinnligt och hans romantiska syn på att "det var bättre förr" när man bodde i en familj med 12 st barn på 40 kvm och alla barnen blev "rejäla" människor och ingen orkade gnälla eller klaga över stress, kan bli en lätt förenklad syn på oss som individer. Även hans definition av vad "lycka" och "att ha det bra" innebär, kan jag ifrågasätta.
Kvinnors ställning i Sverige första halvan av förra seklet var det inte särskilt mycket bevänt med. Även om hon hade sin självklara plats i hemmet och familjen är det inget att romantisera över, tycker jag.
Men vad vet jag? Han är ju doktor eller har i alla fall varit... kirurg...
Men sammanfattningsvis var en det humoristisk och positivt laddad förmiddag!



Link

fredag 20 november 2009

Tankar

Känner mig oerhört trött idag. Har mått illa hela veckan, efter att ha haft influensan två veckor tidigare, så blev denna tredje vecka full av kamp att orka... jobba. Stod ut i två dagar sedan fick min doktor sjukskriva mig till hälften, veckan ut...

~~~~~~

Har tänk väldigt mycket på min pappa de senaste dagarna.
På hur han levde och dog och hur mycket jag saknar honom - ständigt.
Han dog på 1980-talet och var bara ett par år äldre än jag själv är idag.

~~~~~~




Instrumentet på bilden heter cimbalon och tillhörde min far Rudi Lakatos.
Han fick tidigt lära sig spela detta instrument som har etthundratjugoåtta strängar!
Han fick sällan ägna sig åt lek och bus som andra barn, utan fick ständigt öva, öva, öva på sin cimbalon. När han så hade åldern inne, studerade han på musikkonservatoriet i Budapest i sitt hemland Ungern.
Och visst gav det utdelning allt detta övande! Han blev en unik virituos och älskade verkligen sitt instrument!
Som turnerande musiker kom han till Sverige och träffade min mamma flyttade till Sverige, i början av 1950-talet.

~~~~~~

Så här gråmulen kan min plats på jorden se ut, så här års... i bästa fall.



Link

onsdag 18 november 2009

En tänkvärd blogg jag alltid återvänder till...

Läs "Ett hjärta rött´s" som vanligt knivskarpa och utomordentligt bra blogg om bl.a sjukförsäkringens offer!

Med glöd!


En liten övning i att rita med glödpenna. Väldigt skojsigt!

onsdag 11 november 2009

KULTUR ÄR LIVET!

Blir så otroligt provocerad av Cristina Husmark Pehrsons utspel om kultur på recept!!!! Vad är nyheten???

De flesta som arbetar med kultur i någon form vet, att vi alla mår gott av att vara kreativa. Alla som konsumerar kultur i någon form gör det för att få någon sorts upplevelse som i sin tur oftast generar i bättre livskvalitét.

Detta är något som nu alliansen försöker lansera som en nyhet och som det ska läggas en massa pengar på för utredning och forskning!
Samtidigt som man stramar åt alla möjligheter för kulturarbetare att leva på sina yrken!
Men... vad är nyheten Husmark Pehrson?

Börja med att se till att folk som är sjuka och behöver en sjukskrivning inte ska känna sig kränkta utan möt dem med respekt!
Det är cyniskt att tro att ett recept på en sång och dans -upplevelse ska lindra eller förändra deras situation samtidigt som de utförsäkras och utlämnas till socialtjänsten!

Jag har under många år försökt att kombinera mina musik och teatererfarenheter med terapeutisk verksamhet utan högskolebetyg, men med en rejäl portion livserfarenhet.
Jag besökt och praktiserat på sjukhus, skolor för olika handikapp där hängivna musikterapeuter och dramapedagoger gör storverk i det tysta.
De har ofta en usel lön på deltid och får dryga ut det med jobb bl.a inom hemtjänst och som personlig assistent. Att jag som outbildad skulle få arbeta med detta visade sig vara otänkbart, men behovet var och är otroligt stort för människor som av olika skäl har det svårt att kommunicera via "vanligt" verbalt språk och där borde det sättas in massor med resurser!

Recept på kultur... lika smart som plåster på ett brutet ben...

Vad vi verkligen behöver är bättre förutsättningar för att både kunna konsumera och utöva olika sorters kultur yttringar!




Link

lördag 7 november 2009

I influensans spår

Feberyr och omtöcknad snurrar det i min skalle av alla olika "sanningar" som pressen basunerar ut, ang. den nya influensan, som jag tycker är en bra benämning på detta virus.

Jag blev sjuk i måndags... det blommade ut i tisdags. Gick hem från jobbet vid lunch, då jag insåg att detta inte skulle bli en vanlig förkylning. Hög feber tillstötte och snuva, sedan kom den besvärliga hostan.

~~~~~~~~

Svin-influensan eller N1H1ueryhuiprnicrtyuiosertyu,(eller ngt liknande) som en del föredrar att kalla detta livshotande monstervirus, kräver att alla riskgrupper absolut ska vaccinera sig, förresten ALLA ska vaccinera sig, om de nu hinner... innan den bryter ut.
Nej förresten, inte alla. Små barn under tre år ska inte vaccineras, eller nu ska de visst det och de ska nu t o m ha två sprutor!

En del "riskgrupper" tål inte vaccinet så...
de får de får väl hoppas på det bästa...

~~~~~~~~~

Ryktesspridningen började redan i våras. Något styggt var på inmarsch över världen och en pandemi låg i framkanten.
"Folk" dog, bl.a i Mexico...

Trygg i min svenskhet trodde jag att;
Ja,ja nu har de väl så gott om tid att få fram ett vaccin till oss alla! Men,men...

Framåt hösten fick vi veta att hm... vaccinet inte var färdigtestat och skulle bli lite försenat, men det skulle räcka till alla, självklart sa sjukvårdsminister Maria Larsson(Kd) och log in i tv-kamerorna... eller friskvårdsminister är hon visst förresten... hmpf.

~~~~~~~~

Nu är vi i november och vaccineringarna har inlets.
Det viskas om att vaccinet är lite giftigt, innehåller bl.a kvicksilver? Tänk om det är så?

Djungelns lag gäller nu och de som är snabbast och starkast blir vaccinerade först.

DU SKA GÅ TILL DIN VÅRDCENTR... nej förresten...
eller?
GÅ FÖR GUDS SKULL INTE DIT - OM DU ÄR SMITTAD,!!!

Skolbarnen skulle vaccineras i skolan
eller?
Näe tyckte några...
de små barnen runt åtta år ska/borde gå med sina föräldrar till VC.

Alltså detta är totalt freakin´, hysteriskt förvirrat!
Jag litar inte på att detta är en seriöst pålitligt upplägg av inkännande och väl förberedda handlingens män och kvinnor.
Alla dessa olika budskap ger oss alla bara en massa ORO!

Jag är jätteorolig över att mitt lilla barnbarn som är i riskgruppen inte får bli vaccinerad. Hon är allergisk bl.a mot ägg som vaccinet odlats på.

Men... det lär finnas sådant vaccin... utomlands som odlats fram på annat sätt och som hon skulle kunna tåla, men det har vi inte i Sverige... som sagt.

http://www.expressen.se/halsa/1.1762504/maria-larsson-nej-till-aggfritt-vaccin

Så vi får gå med vår oro och lita till försynen och Tamiflu i så fall... om det finns något kvar då, om det nu blir skulle så... som jag är så orolig för...

Vad är det för en dj-la bananrepublik Reinfeldts regering malt ner vårt land till?

Febriga funderingar i influensa-träsket!


~~~~~~~~

En annan sak jag kom på... HUR vet jag att det är svin-influensan jag haft? Borde jag kanske vaccinera mig... i alla fall?


¤¤¤¤


Senaste nytt:
Var hos doktorn idag 10/11. Hon tyckte att jag skulle vaccinera mig, om så där en två veckor eftersom man inte vet ... om det var svin-influensan jag har haft.

¤

Fick idag den 12/11 höra att först efter två, tre veckor från vaccinations tillfället så har du ett fullgott skydd!

¤

Den 13/11 ringde jag VC i min oro. Skulle vilja veta om det är svininfluensan jag har och om jag kunde komma och testa mig för det. Men icke! Det testas bara på personer som är inlagda på sjukhus och har komplikationer! Motivationen är naturligtvis, att det skulle bli rusning till vc och de inte har resurser till att möta den anstormningen och dessutom skulle smittorisken på sköra utsatta patienter öka.

Men då undrar jag; Hur kan de kan beräkna hur många som har haft just svin-influensan?

¤

Den 14/11 stod det i papperstidningen DN att allergiker kan få svåra biverkningar av vaccinet. om man lider av andra allergier än just mot ägg. T.ex nötter, fisk, pollen,gräs och frukt så skulle man inte heller vaccinera sig!!!

¤

Onsdagen den 18/11 har jag kämpat på jobbet i två hela dagar mot influensans efterskalv. Efter ett samtal med min husläkare, så är jag sjukskriven ½-tid resten av veckan. Konvalecent, med yrsel, ont i huvudet, hosta och vansinnig trötthet!

¤

22/11 fortfarande klen efter influensan. Läste i fredagens DN att nu kan man vaccineras mot både den "vanliga" influensan och svininfluensan.
Fick idag ett telefonsamtal från ngn undersökningsföretag med uppdrag från landstinget, som ville ställa frågor till mig ang. influensan! Jag blir ständigt föremål för dessa statistiska undersökningar. Blir du det också?

torsdag 5 november 2009

Wild and Crazy!!!



Är hemma sjuk i influensa av ngt slag som jag inte vet bokstavskombinationen på.
Hög feber, hostar som en räv och allmänt ont i hela kroppen, stötte jag genom facebook på min "kompis" Stew som lagt ut denna video med "That 1 Guy", från youtube! Love it!!!


Link