fredag 27 mars 2009

Solidariteten, vart tog den vägen?

Som vanligt tog Bloggen jag beundrar och respekterar, "Ett hjärta rött" upp ett livsviktigt politiskt ämne där jag hoppas att debatten aldrig ska tystna!
Även jag vill tipsa om artikeln i dagens DN insidan, som är skriven av Gert Svensson och sammanfattar idén och konsekvenserna av de nya sjukvårdsreglerna.


Här kommer ett utdrag från börja och slutet av artikeln, men läs hela på DN,s insida!


”Ett bra samhälle bygger på att de starka hjälper de svaga. Och kom ihåg - rollerna växlar. Den som är frisk och stark i dag kan bli sjuk och svag i morgon!” säger Jenny Fjell, läkaren som protesterar mot de nya sjukreglerna.



Vem bryr sig?
Solidaritet var en grundbult när Fattig-Sverige blev ett välfärdsland. På 70-talet engagerade sig många för fattiga och förtryckta i tredje världen. Numera står de privata lösningarna i centrum för den politiska debatten. Vad är solidaritet i dag?


Jenny Fjell blir arg varje gång hon hör nyliberala ekonomer beskriva de sjukskrivna som de ”tärande” i samhället.

– Hur kan de ta sig rätten att skuldbelägga människor som har haft oturen att bli sjuka? Förstår de inte att de själva kan hamna i samma situation?

När regeringen för ett år sedan lade fram sitt förslag om hårdare sjukregler blev hon så upprörd att hon drog i gång Resurs (Respekt för de sjukas och utsattas rätt i samhället), ett nätverk av engagerade läkare och sjukskrivna som liksom fackföreningsrörelsen ogillar de senaste årens politiska trend att betrakta de sjuka som en samhällsekonomisk belastning.
Men protesterna mot regeringens planer hjälpte inte. Den 5 juni i fjol fattade riksdagen beslut om de nya sjukreglerna.

– Det blev en sorgens nationaldag, säger Jenny Fjell. Viktiga trådar i välfärdssamhällets skyddsnät hade klippts av. Människor som var sjuka efter att ha arbetat och gjort rätt för sig i många år skulle förlora sin trygghet.

----------

En universitetslärare eller en konstruktör som blir allvarligt sjuk och behöver mer än ett halvår av lugn och ro för att bli frisk och komma tillbaka i sin yrkesroll kan alltså tvingas att söka ett jobb där hans eller hennes särskilda kunskap saknar betydelse – det är kapitalförstöring, anser Jenny Fjell.

– På lång sikt är det direkt korkat att införa regler som pressar de sjuka, säger hon, för det innebär att de inte kan återhämta sig lika snabbt. Och blir de utförsäkrade och förlorar sina jobb är risken stor att de förblir arbetslösa och aldrig kommer igen. De nya sjukreglerna tär på vårt främsta kapital – människorna.

Men regeringen hoppas att de nya reglerna ska leda till att människor rehabiliteras. Är det inte bra om så många som möjligt slipper vara sjukskrivna och kan börja jobba igen?

– Jo, givetvis är det bra om människor kan få stöd så att de kan återkomma till arbetslivet när hälsan tillåter det. Men sådant stöd har många sjuka verkligen saknat genom åren, och de nya reglerna pressar dem ännu mer. Det kan faktiskt vara direkt skadligt att arbeta om man lider av vissa sjukdomstillstånd.

När socialdemokraten Per Albin Hansson höll sitt berömda folkhemstal 1928 beskrev han det dåvarande klassamhället så här:

”Olikheterna äro stundom skriande, några bo i palats medan den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar.”


– Just denna ängslan såg jag hos de utförsäkrade patienterna i Spånga, säger Jenny Fjell. Och med den politiska ideologi som råder just nu är det ju helt okej att vissa har det bra medan andra har det sämre. Vi är snart tillbaka i ett samhälle där du får skylla dig själv om du blir sjuk.

Solidaritet mellan medborgarna gynnar både människorna och ekonomin, säger hon.

– Vi är inte antingen starka eller svaga – vi är både starka och svaga. Det är helt okej att betala skatt om jag får chansen att utbilda mig och kan känna mig trygg när jag blir sjuk eller råkar illa ut på annat sätt. De som just nu är friska och har ett jobb ska över skattsedeln hjälpa dem som råkar vara sjuka och utsatta. Om ett år kan rollerna vara ombytta!

Inga kommentarer: