I dagens papperstidning av DN läste jag en intressant artikel av Helena Gunnarsson. som jag här vill återge.
Svårt att uppfylla krav på terapi för deprimerade
Deprimerade ska behandlas med kognitiv beteendeterapi, kbt. Men bristen på terapeuter är så stor att vården inte på flera år kan leva upp till de nya riktlinjerna.
Det kommer att behövas ökade resurser, men också att högskolorna ser över sina utbildningsinriktningar, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, överläkare och psykiater som varit med att ta fram Socialstyrelsens nya riktlinjer.
Det är första gången som rekommendationer tas fram för patienter med ångest eller depression. Tidigare har patienterna i hög utsträckning medicinerats och ofta har en kombination av antidepressiva och terapi rekommenderats.Men nu säger alltså Socialstyrelsen tydligt att kbt-terapi är stt föredra, även datorbaserad behandling som visat sig vara effektiv.
-Det finns så tydliga evidens för att psykoterapi vid vissa tillstånd är minst lika effektivt som läkemedel. Terapin har också mindre biverkningar och har visat sig ha mer långvarig effekt, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind.
Bristen på kbt-kompetens är stor, inte minst i primärvården och enligt Socialstyrelsen kan det ta upp till fem år innan landstinget kan leva upp till de nationella riktlinjerna.Dessa är dock främst ett stöd betonar Risö Bergerlind..
- Men om det visar sig om ett par år att landstinget inte har lyssnat på Socialstyrelsen är det allvarligt.
Slut på citat
Så....nu har det tänkts till igen... terapi...vilka biverkningar kan det ha, tro?
Om fem år kanske det händer något... vilken tröst för de som är sjuka och behöver hjälp... nu ...idag...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar