fredag 9 oktober 2009

Upprop!!! Rädda Kulturtidskrifterna!

Regeringen vill smalna av det nu breda kulturtidskriftsbegreppet och i framtiden bara stödja tidskrifter med »kulturell debatt samt analys och presentation inom de skilda konstarternas områden.« Förslaget är inte bara ett rejält hot mot många av de tidskrifter som idag får kulturtidskriftsstöd utan även ett hot mot en viktig del av det offentliga samtalet. Sverige behöver tidskrifter som sysslar med en djupare bevakning av angelägna samhällsfrågor.

Dagens beskrivning över vad en kulturtidskrift är lyder »en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med samhällsinformation eller med ekonomisk, social eller kulturell debatt eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom de skilda konstarternas områden«. Undertecknarna av detta upprop ser ingen anledning att ändra på det.

Om kulturpropositionens nya definition av begreppet kulturtidskrift antas riskerar ungefär hälften av de tidskrifter som får stöd idag att förlora sina bidrag och i flera fall läggas ner. Vi som skriver under detta upprop protesterar därför mot förslaget att smalna av kulturtidskriftsbegreppet. Vi uppmanar regeringen och riksdagen att låta dagens breda definition utgöra grunden även för framtidens stöd till kulturtidskrifterna.

Läs mer på http://fsk.net/kulturproppen090921.html

http://upprop.nu/OKUY
på denna adress kan man underteckna uppropet!





Inga kommentarer: