onsdag 30 september 2009

Tyresös Allians i bräschen för förbud och odemokratisk lagstiftning?

Bevistade en debattkväll i Tyresö centrums biblioteks hörsal.

Debatten gällde om det finns någon skillnad mellan graffiti och klotter.

Det inleddes med en rundvandring i konsthallen med dess pågående utställning där ungdomar hade målat graffiti på duk.

Det var anledningen till debattkvällen, att ett gäng unga konstnärer från Tyresö plockat in gatukonsten till den vita målarduken, vilket jag tycker är en bra utveckling och ger kanske andra ungdomar blodad tand att utveckla sitt måleri "inom ramarna".


Det började som en livemålningshappening på ungdomscaféet Bonza i Tyresö. Konstnärerna arbetade inför en publik och inspirerades av de DJ´s som spelade musik under happeningen. Det hela filmades och materialet har blivit en dokumentär som nu visas tillsammans med målningarna under utställningen.

"Färg från gatan" vill lyfta fram den yngre generationens speciella uttryck med färg-och form- influenser från Hip Hop och att låta de nya unga konstnärerna få sin självklara plats på dagens konstscen.

De medverkande konstnärerna vill dra en skiljelinje mellan gatukonst och klotter och framhåller att deras måleri inte bara är en konstform utan även ett sätt att leva.
Samtidigt som de flesta har sitt ursprung i gränslandet.
Helt klart har ju denna ungdomskultur sitt ursprung i ett behov av att revoltera mot hela den etablerade vuxenvärlden som osynliggör och utesluter unga människor.

Debattkvällens underrubrik var:
Kan kommun och "graffare" mötas och samarbeta på något vis för att minska det illegala klottret? Hur kan vi invånare påverka vår utomhusmiljö?
Panelsamtal med inbjudna lokala politiker, polis, gatukonstnärer m fl.
Moderator var konsthistoriker Daniel Werkmäster.

Så vad hände?

Av de inbjudna politikerna var det endast en som dök upp!
En ung tjej från Socialdemokraterna som delgav oss, att det nyligen varit ett slutet kommunmöte där Alliansen beslutat om nolltolerans mot vad det gäller graffiti.
Inte bara ute på gatorna utan överhuvudtaget.
I Tyresökommun och det allmänna rummet får det inte finnas något citat: "som kan uppmuntra till klotter" slut på citat. Så var det formulerat...

Något som slår mig är att jag numera aldrig känner mig fredad i det allmänna rummet från all kommersiell reklam... men det är ju en helt annan fråga... eller?

Alltså;
inga fler "uppmuntrande" utställningar eller workshops i kommunens regi!

VARFÖR undrar jag... varför... är politikerna så ovilliga att föra en dialog med ungdomarna i dessa frågor?

Jag är själv motståndare till taggs och klotter på "fel" ställen, men blir glad när jag ser ungdomars kreativitet på "rätt" ställe. Är medveten om att detta inte är någon enkel fråga, just därför är det så viktigt med en dialog!!!

Vi var en brokig samling i publiken med överaskande många debattsugna ungdomar.
Men, vad ger det för signaler... att politiker i maktposition inte ens vill bemöta deras frågor och åsikter?

Jag anser att alla ungdomar ska ha goda förebilder och alltid bör uppmuntras i sin kreativitet! Självklart ska de inte förstöra och sabotera, men ge dem utrymme och sätt gränser i demokratisk ordning!
Hur ska de annars kunna vara med och forma ett acceptabelt samhälle?

Varje generation måste ju dessutom erövra demokratin om och om igen!

Efter denna kväll blev jag (nästan) sugen att gå ut ockh köpa mig en sprayburk!!!



Konst eller klotter?
Döm själv. Debatten går vidare...




Link

2 kommentarer:

Vanja sa...

"...slutet kommunmöte där Alliansen beslutat om nolltolerans mot vad det gäller graffiti" ??

Vilket märkligt sätt att lösa ett problem. Och varför var mötet slutet? Precis som du säger så är det väl bättre att föra en dialog i öppet klimat som ger utrymme för nya tankar och förslag..

(Köpte du någon sprayburk?)

Ilona sa...

Ja du Vanja... den nya politikerstilen är att möta alla "besvärliga" frågor med tystnad! Det har jag även förstått av olika tidningsartiklar och andras inlägg. Vad det gäller sprayburken, så blev det bara ett "nästan". Har insett att det finns smartare sätt att revoltera!