söndag 16 november 2008

Citat ur "Ett hjärta rött" Bloggen!

Kan inte låta bli att citera den förträfflige bloggaren Ilse-Maries blogg ett hjärta rött! Läs och förfäras:


Missa inte P C Jersilds ledarkrönika i dag i DN om hur Filippa Reinfeldts nya “Vårdval Stockholm” slår mot de äldre, sjukaste och svagaste i samhället.

“Vårdvalet”, enligt Stockholmsmodellen, spär på och ökar klyftorna mellan fattiga och rika. Nu ska det tvångsinföras i hela Sverige - och som vanligt med alliansens “reformer” - utan att man lyssnar på fakta och forskning och utan att man gör några konsekvensanalyser.

I samma DN (ej nätet) kan man läsa om hur Centern (av alla partier) nu vill ta hjälp av WHO:s ledande forskare Michael Marmot för att “minska ojämlikheten i hälsa”.

Marmot har konstaterat följande fakta (efter att ha lett WHO:s kommission om hälsa och sociala faktorer):

Sociala orättvisor leder till sämre hälsa och för tidig död.
Ojämlik hälsa finns i alla länder, fattiga som rika.
I Sverige har hälsoklyftan mellan fattiga och rika ökat de senaste 15 åren.
Nu vill alltså ett alliansparti utröna vad vi ska göra åt just denna orättvisa. Kanske man borde börja med att titta på vad den politiska allians man är delaktig i har gjort för att utjämna klyftorna i samhället - alltså den klyfta mellan de fattigaste och de rikaste som leder till ojämlikhet i hälsa och för tidig död - allt enligt världens ledande forskare på området.

Varför inte börja med att titta närmare på de fakta som redan finns om hur alliansens politik har förvandlat Sverige;

Barnfattigdomen bland barn med ensamstående föräldrar har fördubblas från 15 till 27 procent
Skatterna har sänkts mest för höginkomsttagare och förmögna samtidigt som arbetslösa, sjuka, småbarnsföräldrar och pensionärer står för finansieringen. Det betyder att Sverige har fått vidgade klyftor.
Antalet “fattiga” har ökat med 146 000 personer.
De riktiga vinnarna på regeringens politik finns i segregerade, dyra villaområden.
Alliansens politik har alltså, redan efter två år, kraftigt ökat på klyftorna och segregationen i det svenska samhället. Kanske centern borde börja där - och granska sin egen politik. Varför vill man till exempel sänka skatten ytterliggare för de som tjänar mest? Vad gör det för klyftorna i samhället? Hur minskar det “ojämlikheten i hälsa”?

Samtidigt - Allt fler vill stänga in sig och sina bostadsområden bakom grindar och galler. I dag berättar DN om en bostadsrättsförening i Uppsala som satt upp grindar runt sitt område. Så här säger Göran Cars som har gjort studier om fenomenet med gated communities;

- Det är sådant som ökar segregationen. Man stänger in sig med sina likar och det är inte bra för mångfalden. Dessutom är det förödande för staden, eftersom servicen samlas innanför murarna med dagis, hälsovård, parker och affärer. Det får konsekvenser eftersom den servicen i motsvarande grad försvinner från staden.

Den politiska utvecklingen går mot ökad segregation och mot allt större klyftor mellan fattiga och rika - även i Sverige. Alliansens politik spär på utvecklingen i rekordfart.

Man kan fråga sig om allianspartierna överhuvudtaget vet vad de själva sysslar med. Har de någon aning om vad deras politik får för konsekvenser för samhället och för vanliga människor?

Om inte - välkommen ut i den bistra “verkligheten”!

Inga kommentarer: