måndag 9 februari 2009

en länk...

Denna länk har lite smått o gott värt att kika på!

http://denosynliga.wordpress.com/

Ett litet smakprov av en recention;

Den ekonomiska terrorn


Viviane Forrester, en parant, drygt 70-årig konstkritiker och romanförfattare med skarp penna och mjuk behaglig röst, har lyckats skriva en bestseller om arbetslöshet, nyliberalism och orättvisor.

Huvudtemat är arbetslösheten, skammen, likgiltigheten, den nya ordningen och dess konsekvenser. Viviane Forrester har anklagats för att hon inte begriper vad hon talar om. Hon är ju inte ens ekonom. Men det hindrar inte att hon numera är flitigt engagerad i franska TV-program när arbetslöshet diskuteras. Hennes bok ”Den ekonomiska terrorn” är idag översatt till 19 språk. Sedan den kom ut i oktober 1996 har den sålts i 340 000 exemplar bara i Frankrike. 79 städer i olika världsdelar har hon besökt sen boken kom ut. Hon har blivit inbjuden till det mäktiga G 7-mötet i Davos där hon fick lägga fram sina idéer för världen makthavare. Den ekonomiska terrorn belönades med det prestigefyllda Mediapriset för 1997 års bästa franska essä.

Den ekonomiska terrorn
Varför har då denna pocketbok, utgiven av en kvinnlig litteraturkritiker, blivit en sådan succé? Dessutom i en tid där nationalekonomerna nästan säger sig ha tolkningsföreträde om både samtiden och framtiden. Själva titeln på boken har blivit något av ett slagord. Viviane Forrester träffar rätt: Globalisering, kapitalets makt, överflödiga människor och handlingsförlamade politiker, fattigdom och utslagning.

Arbetslösheten - samhällets vän nummer ett

Arbetslösheten är själva grundförutsättningen för att en liten global företagarelit ska kunna berika sig själva, menar Vivianne Forrester. Samtidigt som man talar om att minska arbetslösheten avskedas folk. Därefter stiger företagens värde på börsen. Alla företag vill minska arbetskostnaderna så därför blir följden att företagen fortsätter att avskeda.

Flexibilitet - ledarskribenternas älsklingsord

Att Viviane Forrester fått så många läsare antas beror på att människor världen över känner igen sig i hennes tankar om arbetslöshet, globalisering och kapitalets makt. Men hon kryper också under skinnet och avslöjar politikernas och nationalekonomernas fikonspråk. Ord som: Välfärdsstaten, bidragstagare, samhällsomsorgerliga planer, arbete, arbetslöshet, samförstånd, spicka, den fria marknaden. Och ordet flexibilitet betyder egentligen, enligt Forrester, att man kan avskeda folk när och hur man vill.
slut på citat

Läs hela artikeln!

http://denosynliga.wordpress.com/

Inga kommentarer: