tisdag 23 september 2008

På Bloggen ; Ett hjärta rött

Anders Borgs budget har en tydlig inriktning. “Alla ska få” som DN skriver, stämmer förstås om man enbart ser till propagandan som varit. Men de små “nådegåvor” som till exempel Sveriges pensionärer eller låginkomsttagare får kommer knappast att göra någon skillnad för dessa grupper. Istället satsar regeringen på att vinna tillbaka den vacklande medelklassen. TCO:s tjänstemannagrupper är de som Anders Borg själv titt som tätt nämner. Och när nu “brytpunkten” flyttas upp kan det bli en extra slant i börsen för den redan välmående medelklassen. Så länge de har jobb vill säga.

Frågan är bara hur “mutbar” och “egoistisk” medelklassen är?

Ser denna grupp enbart till sin egen lilla trygga värld och sin egen plånbok just för stunden, eller finns det människor med ett socialt samvete som tänker längre än till nästa lönekuvert även bland denna grupp?

När tryggheten (även för medelklassen) minskar och när arbetslösheten stiger (till följd av lågkonjunkturen) satsar alliansen allt sitt hopp på att medelklassen är tillräckligt egoistiskt för att inte bry sig om annat än sin egen börs.

Men, ett “jobbskatteavdrag” räcker inte långt när du blir arbetslös eller drabbas av sjukdom, inte ens om du just nu räknar in dig själv bland “vinnarna”.

Samtidigt kan man konstatera att alliansens “jobbavdrag”, utförsäljningar av statliga företag (inklusive dess vinster), borttagandet av förmögenhets och andra skatter, eroderar skattebasen alltmer. Om ett par år blir det oerhört svårt att återskapa ens ett uns av våra trygghetssystem i de skick de en gång var, och än svårare att förbättra.

Men, ju längre herrar Borg och Reinfeldt får hållas desto värre lär det bli. Därför finns det bara en sak att göra vid nästa val - rösta! Och för guds skull inte på något av allianspartierna!

Om du inte tillhör de “vinnande egoisterna” förstås…

Inga kommentarer: